המסלולים הקדם צבאיים מהווים הזדמנות ייחודית להתמודד עם שאלות מורכבות שנוגעות בגיבוש זהות, אימוץ ובחינת ערכים ואחריות חברתית, להכיר את החברה הישראלית לעומק ולהתנסות בעשייה חברתית משמעותית.
שנת שירות (ש"ש) היא מסלול התנדבותי לבני ובנות נוער לפני גיוס לצה"ל, המחולק לשני מסלולים – מסלול גיוס רגיל ומסלול גיוס משותף לנח"ל. שנת השירות, כשמה כן היא – מיועדת בעיקר לצעירים בעלי מוטיבציה לתרום לקהילה ולחברה שעוסקים במהלכה במשימות קבוצתיות חינוכיות וחברתיות, בדגש על פעילות באזורי פריפריה גיאוגרפית ובמוקדי חברה מוחלשים. במסגרת שנת השירות, המתנדבים פועלים בארגונים חברתיים, חינוכיים וקהילתיים כמו עמותות, תנועות נוער, כפרי נוער, בתי ספר שדה, מרכזים חינוכיים וקיבוצים. מידי שנה מתנדבים לשנת שירות כ-3,500 בני ובנות נוער. ההצטרפות למסלול וההשתתפות בו אינן כרוכות בתשלום.
שירות לאומי, בניגוד לשנת שירות ולמכינה קדם צבאית, מיועד למי שאינו מתגייס ומהווה חלופה לשירות הצבאי. מי שבדרך כלל יילכו אליו הן צעירות שמחליטות לא להתגייס מסיבות דתיות. נוסף אליהן יש מיעוט צעירים וצעירות שיבחרו בחלופה זו מסיבות מצפוניות, בריאותיות או אחרות הוא כולל התנדבות אינדיבידואלית בתחומי חינוך, בריאות, רווחה וביטחון, ונמשך שנה או שנתיים.
מכינות קדם-צבאיות מספקות לבני ולבנות נוער מסגרת רעיונית המאפשרת גיבוש השקפת עולם וזהות וכוללת שנה של למידה, התנדבות והכנה לשירות צבאי. קיימים 3 סוגים של מסלולי מכינה: מכינות כלליות חילוניות, מכינות מעורבות (דתיים וחילונים) ומכינות דתיות השייכות רובן לזרם הציונות הדתית. בכל מסגרת שכזו, קיימת תוכנית חינוכית במסגרתה מועברים שיעורים בנושאי פילוסופיה, יהדות, ציונות, מנהיגות, אהבת הארץ והכנה לצבא. בכל המסגרות יהיו שעות של עשייה קהילתית והתנדבות במרחבים חינוכיים וקהילתיים. בנוסף, שנת המכינה כוללת סדרות לימוד – חלקן מסעות בטבע הכוללים אתגרים פיזיים וחלקן כוללות מפגשים עם אנשי רוח ומנהיגים בחברה הישראלית. ההשתתפות במכינה קדם צבאית כרוכה בתשלום. בחלק מהמכינות האחריות לתשלום היא של המשתתפים (ומשפחותיהם) בלבד, ובחלק מהמסגרות – רובן מעודדות שוויון הזדמנויות וערכים של סולידריות – תתקיים עבודה משותפת של כלל החניכים על מנת לסבסד את עלות המכינה. נכון להיום, משתתפים במכינות כ-4,000 צעירים וצעירות מדי שנה.
בנוסף למכינות הקדם צבאיות השנתיות, קיים מסלול של מכינות חצי שנתיות – גם במכינה החצי-שנתית קיימת תוכנית חינוכית, עשייה קהילתית וסדרות לימוד ופיתוח אישי וקבוצתי. המסלול מיועד לצעירים וצעירות לפני צבא, המעוניינים להקדיש פרק זמן משמעותי אך קצר יותר ללמידה והתפתחות לפני הצבא. בכל שנה משתתפים במכינות חצי-שנתיות כ-1,700 צעירים וצעירות.
מכינה אשר תופסת את עצמה כחלק מהמחנה הדמוקרטי תדגיש בהצגה העצמית שלה ערכים כמו: סולידריות, פלורליזם, דמוקרטיה, שוויון הזדמנויות, צמצום פערים, תרבות יהודית, יהדות ליברלית, רב תרבותיות, הומניזם, ליברליזם, תיקון עולם, הכרות עם כלל החברה הישראלית, סביבתיות, אקולוגיה ועוד. לכל מסגרת התנדבות, מכינה או שנת שירות, יש חזון משלה, המשפיע על התכנים והערכים שיועברו.
כל מכינה היא בעצם עמותה רשומה. וכל מסגרת שנת שירות הינה או עמותה או ארגון נוער, בשני המסלולים קיים סבסוד של המדינה לפי חוק המכינות הקדם צבאיות והוראות אגף ביטחוני- חברתי – גוף משלח לשנות שירות.
של שוויון, צדק, דמוקרטיה והומניזם. לצד ערכים אשר שותפים לכלל המכינות לא משנה מהי תפיסתן החברתית – כמו מנהיגות, הכנה לצבא, אחריות, הובלה, מצויינות, שליחות, ציונות, אהבת הארץ ועוד.
את כל המידע ניתן למצוא באתר המכינות עצמן שם הן מסבירות על תוכנית ההתדנדבות, תוכנית הלימודים והגישה החינוכית בה נוקטת המכינה בחינוך הנוער. או אתר שנות השירות שם ישנו הסבר על כל מסלול ומסלול ולאיזו תנועה הוא שייך.
https://shinshinim.org/ – אתר הש”ש
https://mechinot.org.il/ אתר מועצת המכינות
אתר המכינות החצי שנתיות אופק – https://mechinot-ofek.org.il/
ראשית כל, לכל מי שיש לו או לה את המוטיבציה לכך. זוהי לא שנה פשוטה, היא מוציאה את הנוער מאיזור הנוחות, זו שנה של צמיחה והתפתחות מורכבת שדורשת יכולת התמדה, משמעת עצמית ומוטיבציה. שנה עמוסה בחוויות משנות חיים ותפיסות עולם ומחנוכת את הנוער להטיל ספק, להיות מעורב וכפועל יוצא מכך להשתלב בעמדות מפתח בחברה הישראלית; בשלטון המקומי, בשלטון הכללי, במשרדי הממשלה, בתי המשפט, הצבא, מערכת החינוך, הבריאות, הרווחה ועוד.
כיום, יש ביקוש גדול אך אין גדילה בתקנים. דבר זה עלול לייצר תחושה שיש מי שראוי יותר או פחות אך בפועל המסלול פתוח לכולם וכולן. בתחילת שנת הלימודים (חודש ספטמבר) נפתחת ההרשמה באתר מועצת המכינות למיונים כללים למכינות. במהלך חודש ספטמבר- ינואר, יתקיימו המיונים- לכל מסגרת המיונים של עצמה. ניתן להירשם ל-6 מכינות בלבד.
לאחר מכן ניתן לשבץ העדפות ולהגיע לימי מיון. לאחר מעבר יום המיון הראשון יתקיימו לעיתים עוד כנסים או ראיונות אישיים ולאחר מכן תתקבל התשובה. התאריך האחרון לדירוג הוא ה-6/2/25
במסלולי הש"ש בחלק מהמקומות יש להתמיין דרך התנועה הקיבוצית ולהירשם בתחילת השנה. המקומות והתקנים למי שאינו מהתנועה הקיבוצית מוגבלים אך קיימים. לכל מסלול מערכת מיונים משל עצמו כתלות במשימה ההתנדבותית – הדרכתית, טיפולית, חברתית, תנועת נוער ועוד.
יש לציין שבחלק מהמסלולים המועמדים יתבקשו לעבור מרכזי הערכה – בחלק ממסגרות שנות השירות (לדוגמא אדם מילא).
אותנטיות, חשיבה ביקורתית, חיבור לחברה הישראלית, אנושיות, יכולת לעבוד בקבוצה.
הבנה של המתרחש ברמה הפוליטית – היכולת לנקוט עמדה ערכית בסיסית ביותר סביב סוגיות ליבה בחברה הישראלית. היכולת להגיע בענווה, להכיל עבודה קבוצתית, לדעת לפעול בצוות. להגיע עם חיבור אמיתי לכל רכיבי המכינה או שנת השירות ; כל הרכיבים חשובים; לימודים, התנדבות קהילתית ופיתוח אישי וקבוצתי.
לצערנו, להבדיל מציבורים בחברה הישראלית בהם כל מי שרוצה לדחות את הגיוס או להיכנס למסלול שירות ייחודי יכול, (מכינות דתיות, הסדר, בנות שירות, תורתו אומנותו) עבור הציבור הלא-דתי בישראל יש מעט תקנים ביחס לביקוש, ולכן לא תמיד יהיה מקום במסגרת על אף ההתאמה והרצון להיות פתוחים לכל נער ונערה.